jueves, 7 de junio de 2012

Sabies que? L'orella

Sabies que? Edició oÏda

Un soroll prou fort a prop de l'orella podria rebentarte els timpans.

''Per què es tanquen les orelles en un túnel o en un avió? Hi ha un conducte anomenat trompa d'Eustaqui que travessa l'os del cap, desembocant a la gola. Sobre aquest conducte ha una tapa petita al final de la gola, la qual normalment està tancada. Només s'obre quan s'empassa saliva o es badalla. Quan respirem, entra aire a la trompa d'Eustaqui arribant fins al timpà. Aquest aire manté una pressió igual a l'exterior, de manera que quan la pressió d'aire de l'exterior de l'oïda és superior a la interna, el timpà és empès cap a dins tancant o tapant. Quan això succeeix convé empassar diverses vegades o badallar per destapar l'oïda.''


Moltes voltes cuan ens constipem, les nostres orelles es congestionen y no ens deixen escoltar bé. Aixo es degut a que les trompes d'Eustaqui s'obstruixen o s'inflen de manera que l'aire no les travessa y el timpa no vibra correctament. 

(Còmic fet per Jaime)

2 comentarios:

  1. Gràcies per explicar-ho perquè sobre aquest tema també tenia eixi dubte, ja que sempre que em passava això, m'ho preguntava.

    ResponderEliminar